Din punct de vedere jurnalistic, săptămâna petrecută în Iran a fost de-a dreptul senzațională. Când ajungi acolo, după ce ești preluat de ghizi care doar că nu se leagă cu cătușe de tine, descoperi că republica islamică este exact ca o femeie bine înfofolită-n chador. Iranul este o țară a paradoxurilor. Occidentul o numește teocrație cu grave probleme legate de respectarea drepturilor omului. Regimul se autodefinește drept democrație religioasă. Cert e că țara este condusă cu mână de fier de clerici, reprezentați de liderul suprem, ayatolahul Ali Khamenei. Republica isalmică are infrastructură comparabilă cu a unui stat dezvoltat din Europa. În Teheran vezi de multă vreme construcții la care Sorin Oprescu abia visează: autostrăzi suspendate.  Cenzura este la ea acasă. Ministerul Culturii și Îndrumării Islamice veghează ca presa să nu calce strâmb, internetul este filtrat și antenele parabolice sunt interzise. Pe stradă, oamenii sunt prietenoși cu străinii și foarte mulți vorbesc bine engleza. Peste tot indicatoarele nu sunt doar în farsi ci și în engleză. Să fii jurnalist nu e tocmai o afacere. Orice corespondent străin, este permanent supravegheat de reprezentanții autorităților, în general oameni drăguți, dar a căror atenție 24/7 este aproape sufocantă. Am rămas fără aer când ghizii mi-au spus că nu pot lua interviuri pe stradă pentru că…. nu am aprobare specială de la Ministerul Culturii. Aveam viză de jurnalist, acreditare, eram invitat de autorități…. dar nu puteam vorbi în fața camerei cu oamenii de rând, lucru pe care, strict controlat, l-am făcut până și-n Coreea de Nord. Ce să zic? Poate aveam karma proastă…

P.S. În fiecarea seară până joi inclusiv, în Telejurnalul de la 20, puteți urmări reportajele făcute împreună cu prietenul Florin Dobre. Primul reportaj e aici.

12 thoughts on “Cu chadorul foarte puțin ridicat”
 1. Si Israelul este o natie condusa de clerici care taie si spanzura cand vine vorba de progres cultural,afirmare si liberalism si nici la ei presa nu calca strimb.Despre a noastra tara ce sa mai vorbim? Suntem condusi „sufocant”de nsite marionete corupte si cu libertatea de exprimare putem sa ne spalam pe cap intrucat aceasta fie s-a tradus prin haos total in toate domeniile de activitate,fie a ajuns un lux costisitor pentru ca au avut grija marii magistrati ai acestei tari, tirind prin tribunale ani de zile, pe bietii oameni care mor cu dreptatea in mana.

  1. Claire, toti avem necazuri, insa am impresia ca vezi dor alb si negru. Exista si nuante. As vrea sa-ti citesc comentariile dupa ce te vei fi intors din Coreea de Nord…

   1. Adelin, imi cer scuze daca am urcat putin tonul exprimarii doar ca observ o tendinta in presa de a imparti regimurile politice in bune si rele in functie de cum vine trendul dinspre Washington.
    Eu evaluez un regim politic in functie de calitatea vietii cetatenilor din tara respectiva.Pe mine ca cetatean nu ma intereseaza ca statul meu se numeste fundamentalist, comunist, , capitalist,democrat,republican sau monarhist atata timp cat duc un trai decent.
    Pot sa dau exemplu concret statul irakian care din prosperitatea de dinaintea razboiului din golf a ajuns o ruina.Mai nou au dreptul de a se exprima liber.Fara resurse materiale, acela care-si striga liber opiniile este tratat ca un nebun si este izolat.Cate cazuri de indivizi ajunsi la limita rabdarii care-si dau foc in fata institutiilor nu sunt?I-a luat vreo autoritate vreodata in serios?

    Da in Coreea in Nord e o dictatura in toata regula asociata cu o saracie lucie -de ce nu s-a intervenit acolo cu forte pentru restabilirea democratiei?
    Nu mi se pare mai grava incalcarea drepturilor cetatenesti in Iran decat incalcarea drepturilor in sistemul medical de asigurari de sanatate al Statelor Unite.

    1. claire, in Iran, un inginer cu functie inalta, mi-a povestit cum avea el salariul in jur de 1000 de dolari (echivalent). In mai putin de un an, a ajuns sa castige jumatate. Dolarul creste vertiginos si ghici cine sufera? populatia…

 2. Draga adelin, ce ai facut tu in Iran mi-a fost de mare ajutor.Eu locuiesc in Canada si sunt casatorita cu un iraniam care priveste Pres Tv zilnic parca-i hipnotizat…eu mi-am dat seama de mult ca e brainwasher dar mi-e delicat sa-i spun ca el isi iubeste regimul ala aberant.Noi planuim o vizita de familie in Iran si mi-e cam teama sincer ,tu ai simtit teama pe strazi?sau sunt eu paranoia ?

  1. mika, du-te fără grijă. Străzile sunt sigure, oamenii foarte drăguți. Dacă nu ești jurnalist și regimul te iubește.:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.