În urmă cu câteva zile, am văzut o mică parte din interviul pe care Eugenia Vodă i l-a luat lui Ștefan Hrușcă. La un moment dat, moderatoarea l-a întrebat pe artist dacă ar cânta gratis, dacă ar afla că românii au rămas fără bani. Hrușcă a tăcut puțin și, pe un ton mieros, alintat, a spus că ar cânta pentru că ar primi … mere și nuci. eugenia_voda_2hruscaMi s-a părut o mizerie de răspuns, mai ales că știe toată lumea că, de sărbători, Hrușcă obișnuia să vină din Canada doar pentru turneul său de colinde. Oricum, și întrebarea mi s-a părut ușor răutăcioasă. Dacă aș fi fost în locul lui Hrușcă, aș fi întrebat-o pe Eugenia Vodă de ce nu lucrează gratis, știut fiind faptul că TVR este înglodat în datorii. Cine spune că nu lucrează și pentru bani este un MARE MINCINOS. Da, este foarte important să-ți iubești meseria, să pui suflet, însă nu o poți face fără bani. Doar dacă ai moștenit milioane sau ai câștigat la Loto. Dragostea de meserie este o condiție sine qua non pentru ca rezultatul să fie în regulă, însă nici un om normal (artist, inginer, medic, avocat etc) nu poate face totul pro bono.

sursa foto: tvr.ro

11 thoughts on “Despre ipocrizie”
 1. Adelin, cu maxim respect : nu ai dreptate. Stiu , e drept, un singur om care munceste din pasiune, e inglodat in datorii, e nebun de legat, dar nu e prost. Si munceste de stinge. Pe banii lui, si nu e milionar deloc 🙂

  1. tikka, nu trebuie ca banul sa fie totul, insa peste tot in lume profesionistii lucreaza pe bani. Sigur, oamenii responsabili fac acte caritabile, ajuta, sunt voluntari, insa nu-i poti cere unui profesionist sa faca totul gratis.

 2. Ai zis bine” nu poate face totul pro bono”…nici nu la intrebat daca canta numai pro bono, ci daca ar canta gratis candva pentru cineva…in viata oricat de bun ai fi in meseria ta si oricat de mult ai iubi-o, mai trebuie sa i daruiesti deci intrebarea mi se pare absolut pertinenta.

  1. raluca, intrebarea era daca ar canta gratis, daca romanii nu ar mai avea bani. Nu a fost intrebat daca din cand in cand o face pro bono. E normal ca orice artist, doctor, avocat etc sa faca din cand in cand caritate. Nu le poti cere insa sa-si faca mereu meseria gratis. E o aberatie.

 3. Salutare Adelin!
  Tu ai face ceva pe gratis, daca ai avea ocazia? De ce atata ipocrizie?
  Intrebarea moderatoarei a fost cat se poate de exacta, si se pare ca tu esti cel care vrea sa vada altceva decat ceea ce este.
  A fost intrebat daca ar canta pe gratis, raspunsl a venit…poate tie ti se pare a fi ipocrizie, dar mie, si poate multora nu, dar tu trebuie sa vezi si altceva decat ceea ce este.
  Revin la prima intrebare….tu ai face ceva pe gratis? Nu e nevoie sa imi raspunzi, pentru ca raspunsul ti-l stiu deja, ideea e sa iti raspunzi tie, in oglinda si sa te intrebi cand ai facut ultima oara ceva gratis…

  1. Stefan Apostol, intrebarea moderatoarei nu a fost daca Hrusca ar da un concert gratis, ci daca ar canta gratis daca nu ar mai fi platit, romanii nu ar mai avea bani, a spus doamna. Mi se pare o intrebare rautacioasa si proasteasca. In alta ordine de idei, asta cu oglinda m-a dat pe spate… da, fac lucruri gratis. De exemplu, in fiecare an, de cateva ori, ma intalnesc cu studentii de la jurnalism din Bucuresti, Cluj, Iasi, Sibiu sau Tg Mures. Gratis. Ma intalnesc cu elevi de liceu cu care vorbesc despre cariera, breasla etc. In fiecare an, am cateva zeci de cereri de interviuri pentru diverse lucrari de licenta, de doctorat etc, cereri pe care, desi nu prea am timp, le accept. Tot gratis, ajut studenti la jurnalism sa-si faca documentarea pentru diverse lucrari, le dau titluri de lucrari, nume de autori etc. In fiecare an, ma intalnesc cu cei inscrisi la Master la Jurnalism, studenti ai profesorului Feri Vasas. Tot gratis, le raspund unora ca tine, care-mi „vorbesc de sus”. As putea sa nu o fac, dar mama m-a invatat ce inseamna politetea. Sper ca esti deja la oglinda…

 4. Ceea ce faceţi dumneavoastră se numeşte DEZINFORMARE. Aţi omis să spuneţi că interviul este mai vechi. Aţi omis să spuneţi contextul, anume acuzele pe care i le aduceau nişte „hartişti” de renume din… presă cum că îndrăzneşte să ţină cincerte de Crăciun. O temă actualizată a mai vechiului slogan „tu n-ai mâncat salam cu soia”. Repet, acuze de la „hartiştii” din presă, cei care ne inundă cu ştiri despre accidente, crime, violuri, şi care suferă de o cecitate subită atunci când vine vorba de punerea guvernărilor sub lupă.

  PS: unele virgule nu-şi aveau rostul. Iar generalizările nu-şi au rostul la un jurnalist profesionist.

  1. Donkeypapuas, am mentionat in post ca am vazut o mica parte din interviu, fix cea cu concertele gratis. Chiar si in contextul descris de tine, intrebarea doamnei nu-si are rostul. E o parere normal. Acestea fiind zise, nu e o dezinformare. Nu vad de ce as face asta, mai ales ca ii apreciez pe cei doi. Si care-i generalizarea?

    1. Donkeypapuas, nu-i făceam o culpă. Ziceam că toată lumea știe că omul vine special de sărbători în România pentru că exsită o cerere mare pentru concertele sale. Asta sper că ești de acord că se știe, daa? Nu-i făceam omului o culpă. El din asta trăiește și e normal să facă așa ceva. În capitalism, valoarea o dă și piața. În aceste condiții, mi s-a părut însă penibil să spună că, dacă românii nu ar mai avea bani, el ar cânta tot timpul pentru mere și nuci. Nu e nicio generalizare. În alta ordine de idei este o opinie a mea, deci nu o știre contrafăcută, menită să dezinformeze. Așa că mai ușor cu pianul pe scări. E dreptul meu să am o opinie, așa cum tu poți avea o altă părere, însă mai ușurel cu dezinformarea și chestii de genul ăsta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.