Americanii au marcat ieri retragerea din Irak. A fost un război controversat pornit de la niște minciuni ale lu’ Bush ăl mic. Americanii au pompat sute de miliarde, au pierdut în jur de 4500 de oameni, au înregistrat 30.000 de răniți (cei mai mulți schilodiți pe viață). În prezent, sunt în Irak cam 4000 de militari americani. În două luni cel mult, pleacă și ei. Câți vor rămâne după? Vreo 200 de consilieri pentru armată, poliție și servicii secrete. Am văzut prin presă că mulți îi plâng pe americani că pierd un cap de pod în regiune. Nimic mai fals. Lasă în urmă ambasada din Bagdad. Sunt doar 15000 de angajați. Da, da, ați citit bine: 15000 de oameni. Cea mai mare ambasada din lume! Cu ce se vor ocupa oare? 🙂

11 thoughts on “Irak-retragerea”
  1. La pierderile umane care s-au inregistrat, si nu au fost doar americane – daca e sa ne referim la forta invadatoare – ci si irakiene (pe langa militari si civili), ma intreb Qui prodest toata nebunia care a avut loc acolo. Experienta ta, descrisa in carte, a fost suficienta pentru mine pentru a putea afirma ca mai degraba omenirea se putea lipsi.
    Politica nu stie decat sa incurce

  2. nu degeaba au 15.000 de oameni acolo … cred ca in viitorul nu foarte indepartat se va dovedi importanta detinerii controlului acelui spatiu (sau va deveni mai evident acest lucru). In vietnam au pierdut mult mai mult si nu era nici pe de parte la fel de important din punct de vedere economic.

  3. asta-mi aduce aminte de doua ambasade la Chisinau. Cea romaneasca intr-o casuta modesta si cea rusa intr-o cladire cat casa poporului:))) sute de „diplomati” si o padure de antene pe modesta ambasada rusa:))

  4. La cifrele de mai sus se adauga bolnavii de stress post-traumatic (cred ca vor fi cel putin inca 30.000), cheltuieli cu tratamentele lor si ale celorlalti veterani. Iar din trilionul de dolari – cat se estimeaza a fi costat initiativa lu’ Bush jr – cred ca o buna parte a fost suportata de Arabia Saudita.

    1. kilroy, sunt și în Ambasadă contractori. Nu știu dacă din Xe. Ei asigură inclusiv pază pentru CIA. Vezi incidentul din Pakistan.:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.