Cred că mulți dintre voi știu povestea lui Max, un câine al militarilor EOD (*). Antrenat să descopere explozibili, acest ciobănesc german a participat la mai multe misiuni în Afganistan și a trecut de două ori pe sub Arcul de Triumf, în 2012 și 2013.
După ce Max s-a îmbolnăvit, armata l-a „casat”. Boala lui Max nu era fără speranță, însă tratamentul costă 600 de lei/lună și trebuie făcut vreo 3 ani. O doamnă inimoasă l-a luat și se luptă să îi ofere medicamentele care-l țin în viață. Normal, povestea a ajuns în toată presa. Pot să înțeleg că birocrația nu le-a permis militarilor să-l trateze pe Max, însă nu pot să înțeleg de ce ei nu au ieșit public să spună povestea și să ceară ajutor… Așa și-au tras un glonț în picior din punct de vedere al imaginii. Prieteni, cum rămâne cu „leave no man behind”? Max nu e om, dar e un câine care a salvat viețile multor oameni!
P.S. În 2011, am fotografiat în Afganistan un câine al armatei franceze. Era tot un ciobănesc german și era tot al unor geniști. Fusese împușcat de talibani. Pentru că zona de unde trebuia evacuat era periculoasă, două elicoptere Apache și două Black Hawk au zburat ore bune ca să-l aducă la spitalul militar pentru animale din Bagram…Dovada o aveți în fotografiile din acest articol. Mai jos câteva imagini cu Max la Parada de 1 Decembrie din 2013, imagini comentate de col. Constantin Spînu și de mine.
* EOD=Explosive Ordnance Disposal
Completare: Tot respectul pentru comandantul unitatii unde era incadrat Max si pentru instructorul cainelui. Primul a gasit o portita in hatisul legislativ si a semnat un contract cu doamna care ingrijeste cainele. Instructorul il viziteaza foarte des pe Max. Da, sunt oameni care fac diferenta, in ciuda unui sistem cu destule norme nedrepte!
Daca are filariile in vena cava a inimii sansele de supravietuire sunt spre zero. Cred ca li s-a comunicat acest lucru si probabil nu au vrut sa lupte. Si daca supravietuieste cainele ramane cu sechele.
Scurt pe doi: dirofilarioza omoara sute de caini anual in tara, si nimanui nu-i pasa. Sunt adevarate drame pe care sistemul vetrinar le ascunde pur si simplu , uneori inconstineta alteori incompetenta.E poveste lunga..
Sa va spun ceva, dirofilarioza se poate depista prin metode de analiza a sangelui relativ simple. Intrebarea mea este : acestor animale incartiruite nu li șe face control medical periodic ?
Revenind la viata normala, dirofilarioza este o boala care omoara animale nevinovate si sistemul vetrinar romanesc o ascunde pur si simplu.
Mi- a murit un caine din acesta cauza, acum cativa ani.
Oameni care îşi bat joc de resurse! În acel câine s-au pompat bani pentru pregătire. De unde îi recuperează cei de au ordonat „casarea”? Başca faptul că până şi la un banal pistol există norme care privesc întreţinerea şi repararea lui.
PS: soldaţii care au fost în Afganistan cu el ce zic?
Analiza se face in primul rand pe lama, se ia sange si se analizeaza sub microscop. Eu am vazut cu ochii mei viermii la microscop. Atat de simplu e.
In Romania, in mod absolut inexplicabil, nu se face acesta analiza. M-am luptat inclusiv cu Ministerul Sanatatii sa introduca aceasta banala analiza in analizele standard. Nimeni nu a vrut sa faca asta, nici cei de la facultatea de medicina vetrinara.
Un caine care are dirofilarioza este in 99% din cazuri tratat de orice altceva, asta insemna multi bani cheltuiti de propietar. Animalul moare, doctorul isi ia banii dupa luni de tratamente gresite dar scumpe. Ati auzit de malpraxis in medicina vetrinara ?
Dirofilarioza este o boala tropicala, migrata spre tara noastra odata cu incalzirea globala. Imi amintesc ca acum 4 ani le-am scris celor de la Pro Tv despre acesta boala ( care apropo poate fi transmisa de la animal catre om) si nu i-a interesat. Acum au sesizat potentialul media si au facut o mare stire. Dar despre cainii normali, cainii de familie, de ce nu au dorit sa faca un reportaj ?
Toti cauta spectacolul in loc sa incerce rezolvarea din timp a problemelor.
Dirofilarioza nu se transmite de la caine la om. Dirofilarioza nu se transmite de la caine la caine. Precum malaria, dirofilarioza se poate transmite numai de catre tantari. Omul nu face boala, sunt cazuri extrem de rare in care s-au constatat noduli pulmonari fibrosi, benigni, care pot duce la „chirurgie inutila”: medicul recomandă chirurgia, pentru ca o considera cea mai avantajoasa pentru pacient, iar la examenul anatomopatologic se constata ca e un nodul fibros benign, iar prin PCR se stabileste ca a fost generat in jurul unei larve de dirofilarie. Pisica e la fel de vulnerabila precum cainele, doar ca se lasa mai rar muscata de tantari. Ca si pentru malarie, rezervorul biologic este populatia de tantari. Odata cu transformarea Romaniei in teritoriu in care boala este endemica, oamenii vor receptiona ideea ca profilaxia nu e pentru imbogatirea medicilor ci pentru sanatatea cainilor. Sie totdeauna mai ieftina decat tratamentul bolii. Usor de zis. Detalii despre Max aici: http://excelsior.ortovet.ro/specialitati-ortovet-excelsior/cardiologie/max-cardiomiopatie-dilatativa.html
Nu cumva e vorba si de o prostie dpdv strict economic ?
Ok, tratamentul costa 600 ron / luna, timp de 3 ani; dar sa iei un alt caine si sa-l antrenezi pana il faci „apt dpdv militar”, cat timp si bani costa ?