Micile răutăți din breaslă

Din ciclul “te ridic în slăvi ca să îți dau temeinic la temelie”, la scurt timp după ce s-a aflat că am luat un premiu internațional pentru fotografiile din Coreea de Nord, domnul Dinu Lazăr m-a acuzat că am trișat în momentul în care am candidat la “editorial non-pro”. În opinia marelui fotograf, pentru că lucrez cu imaginea în televiziune, eu trebuia să mă fi înscris la profesioniști. Domnul Lazăr spunea că nu a fost corect ca eu să mă bat “cu poștași și alți astfel de oameni pasionați de fotografie”. Legat de cei cu care am concurat, aș vrea să vă dau câteva date despre Viktoria Sorochinski (United States), cea care a câștigat marele premiu “Discovery of the year”, premiu pentru amatori. Acesta este un fragment din prezentarea artistei de pe site-ul International Photography Awards :

“Since 2001 she has been participating in various group and solo exhibitions and international photography festivals in Canada, USA, France, Italy, China and Georgia. She is also a finalist and winner of several international photography competitions and awards such as Magenta Flash Forward (2009, 2010 and 2011), PDN Photo Annual (2010 and 2011), J.M.Cameron Award 2010, WPGA Award 2010 , Voies Off Arles 2010, IPA Award (2010 and 2009), ONWARD 10, Review Santa Fe 2010, Descubrimientos PHE 2011, BluePrint Fellowship 2011. Her work is published in magazines such as EYEMAZING (Nederland), New York Times, PDN (USA), British Journal of Photography(UK), Geo (Italy), GUP (Nederland), Vision (China), Images Magazine(France), Le Monde (France), Le Temps Magazine(France), Declic Photo(France), AZART Photo(France), La Lettre(France), Connaissance des Arts(France), POSI+TIVE(France), TELERAMA(France), Monthly Photography (Korea), Companion Photographer (China), BLINK Magazine(Korea), THE PHOTO/ARTVAS(Korea), Newcity Art Review(USA), and several web magazines and portals worldwide.”

Cât de amator vi se pare un fotograf care a publicat în New York Times sau Le Monde, a luat multe premii internaționale și a avut expoziții în 6 țări? Uite atât încât să câștige un trofeu pentru amatorii care promit. Un organizator al IPA mi-a explicat că, în opinia lor, profesionist este cel care câștigă mai mult de jumătate din venit din fotografie. 🙂

sursa foto: Viktoria Sorochinski/ photoawards.com

13 thoughts on “Micile răutăți din breaslă

 1. Adelin

  Un nene destul de neimportant, poate chiar sinistru, a spus un lucru interesant într-o intervenţie din timpul unei emisiuni: “cancerul acestui popor este mâncătoria dintre români şi români”.

  Reply
 2. Marius

  Adelin,mon cher, singurul tau defect major e ca pui la suflet toti blazatii care nu stiu cate urechi au in cap.Keep rollin’man.

  Reply
 3. fifi

  Adeline, pe mine mă miră că nu treci de episodul ăsta, zău:). Și că te mai miri de niște lucruri. Pe mine, cînd mi-am luat permisul de conducere( cu foarte putin timp în urmă), toți mă înjurau, claxonau ect cînd vedeau lămîia. Și într-o zi am izbcunit: Nu se poate, nu se poate! Și Popa mi-a replicat: Aoleuuu, de parcă pînă acum ai trăit în Germania și deodată te-ai nimerit aici….Așa și tu Adeline:)

  Reply
 4. cristina p.

  In primul rand felicitari pentru reusitele anului 2012! In al doilea rand nu pot sa nu observ ca de fapt totul porneste de la o diferenta culturala in a defini ce inseamna un fotograf profesionist. Adica cum se definieste el in Romania – care se crede in mai toate buricul pamantului versus membrii Ligii Internationale de unde se da ora exacta profesional vorbind. Este exact cum tot am incercat sa le explic atatia ani (si inca o mai fac si azi) fostilor colegi cu folosirea lui “Army”. In Romania observ de multa vreme ca Army se foloseste pentru toate fortele armate si cei mai multi folosesc “armed forces” sau “military” pentru a desemna armata ca intreg/institutie. Personal nu am gait decat in traducerile din Romana aceasta uzitare. Army se foloseste mai mult pentru fortele terestre in USA si UK. Relevanta munca lui Larry Watts de exemplu care este nativ speaker si writer in cartea din 2010 “With friends like these” dar si in articolele anterioare din 1999 pina in perzent. Ei explicati dv. asta celor de la presidentie si de la MApN sa vedeti daca va vor asculta! Dar cu toate acestea eu zic ca e bine ca puneti lucrurile la punct. Pe I. Succes! c.p.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.