Am fost în Coreea de Sud pentru un interviu exclusiv cu Shin Dong-hyuk, considerat de comunitatea internațională Martorul nr. 1, cel care demonstrează duritatea regimului de laShinShin 1 Phenian. Shin are 31 de ani, a fost născut în lagărul 14, lângă capitala nord-coreeană și a evadat de acolo la 23 de ani. Povestea lui este înspăimântătoare. Shin nu este rodul dragostei părinților. Nu, aceștia au avut voie să facă sex pentru că munciseră bine-n lagăr, depășiseră norma impusă de gardieni. Shin și-a denunțat mama, în momentul în care aceasta încerca să evadeze și a asistat la execuția ei. A evadat câțiva ani mai târziu pentru că a auzit de la un alt deținut că afară există și altă carne în afară de cea a șobolanilor și a păsărilor moarte găsite pe câmpurile lagărului. Shin Dong-hyuk a fost audiat de ONU, iar mărturia lui ar putea ajuta la punerea sub acuzare a lui Kim Jon Un pentru crime împotriva umanității. Este subiectul bestseller-ului mondiat „Escape from Camp 14” și al unui documentar. Shin nu prea îi simpatizează pe jurnaliști. A acordat un interviu lui Anderson Cooper, pentru 60 minutes (CBS). În momentul în care ne-am întâlnit, mi-a strâns mâna, mi-a zâmbit și mi-a spus că a auzit că sunt un jurnalist faimos. În Buzău, am completat eu. :)))

Interviul eveniment cu Shin Dong-hyuk va putea fi văzut într-o ediție specială a Știrilor TVR, la începutul lunii viitoare. Imaginea este semnată de unul dintre cei mai buni operatori de știri, Romeo Stancu.

8 thoughts on “Motivul”
  1. Acum o să fiu eu Gică contra şi o să vă întreb: Din lagăr a scăpat cum a scăpat, dar din Koreea de Nord cum a reuşit să iasă? Pe unde anume? Că este unul din statele cel mai bine păzite şi, poate, ar vrea şi alţi coreeni să-i afle metoda, ei, care fără a fi în lagăre, nu găsesc metode de evadare.

    1. Prin China. Granița de la nord e și ea bine păzită, dar incomparabil mai poroasă decît cea dinspre Coreea de Sud. Cei mai mulți nordcoreeni evadează în China și de acolo ajung adesea cu vaporul sau avionul în Coreea de Sud, pe ocolite deci. Chiar și așa e extrem de riscant, mulți își găsesc moartea la trecerea graniței (împușcați sau înecați), iar cei prinși de poliție în China sînt trimiși înapoi în țară și e vai de zilele lor.

      1. Florin, e foarte corect ce spui. A fost o scurtă perioadă în care chinezii închideau ochii. Acum au reînceput să-i deporteze pe nord-coreenii prinși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.