Ieri seară am fost la reședința ambasadorului Japoniei. A fost o recepție oferită de diplomatul nipon în cinstea unor studenți din Fukushima. Tinerii au venit în România la inițiativa președintelui Băsescu. Invitat de onoare a fost ministrul Daniel Funeriu. Recepția ar fi trebuit să înceapă la 19 fix. Eu am plecat pe la 19 și 25 și invitatul de onoare nu venise. Studenții de la Fukushima stăteau cuminți, aliniați lângă un perete. Ambasadorul Japoniei aștepta calm lângă ușă, acolo unde protocolul îl obligă să-și întâmpine oaspeții. După un timp, jenați, organizatorii i-au rugat pe invitați să mai aibă puțină răbdare și să mai bea un suc. Poate că Funeriu întârziase din cauza ședinței de guvern. Chiar și așa nu prea are scuze. A lucrat în Țara Soarelui Răsare și ar fi trebuit să știe că japonezii pun mare preț pe punctualitate…

sursa foto: snac.ro

P.S.

Indiferent de culoarea politică, postacii sunt rugați frumos să nu se obosească să „comenteze”. Materialul acesta nu este despre politicienii noștri. Ilustrează doar seriozitatea ce ne caracterizează.

10 thoughts on “Punctualitate românească”
  1. 😛 Inca un motiv pentru care trebuie banda unica pentru transportul in comun.

    Adica, de ce intarzie multi dintre noi ?

    Ca nu stii exact cat timp iti ia o deplasare.
    Incercam sa gasim un optim intre a ajunge prea devreme si a ajunge prea tarziu.
    Daca ar fi ca in Germania de ex, stii ca autobuzul vine la 7.10, la 7.40 cobori la destinatie, faci apoi 10 min pe jos.

    Simplu, eficient si eficace. Pentru toti.
    Dar noi romanii insa nu suntem in stare sa facem un bine comun. Trebuie sa ne furam caciula reciproc.

  2. Adelin, Funeriu a intarziat el si la o conferinta de presa convocata de chiar de el, intr-o duminica, cand toti ziaristii venisera cam cu 20min inaintea orei stabilite. Cat timp a intarziat? Aproape 45 minute. Fireste, nu se compara ocaziile, nici pe departe as zice, insa, vreau sa subliniez faptul ca nu a fost o intamplare, ci ii sta in caracter, adica mai pe sleau, e un nesimtit. Mai e si ministrul educatiei…etc.

  3. Domnule Petrișor, pentru că un om, sau doi, sau zece, sau o sută întârzie la o întâlnire (oficială sau nu), nu înseamnă că TOȚI cetățenii din țara acelui om întârzie.

    Dacă un român nu este punctual, NU toți românii sunt nepuctuali.

    Dacă se întâmplă să întâlnești o femeie, sau două, sau o sută care se prostituează, te vei grăbi să scrii că TOATE femeile sunt prostituate? De exemplu.

    Faptul că găsești că e normal să faci acuzații colective și să aplici etichete TUTUROR românilor pe baza unor experiețe punctuale și individuale e îngrijorător.

    Faptul că te bagi în oală, folosind pluralul colectiv, vorbind despre „NOI”, e trist, nu mă face să „rezonez emoționat” cu dumneata, din contră.

    Chiar aveam pretenții de la dumneata.

    Andrei Ardeleanu

    1. Andrei Ardeleanu, cheia materialului era ca vectorii nostri de imagine ne fac pe toti sa parem neseriosi, nu ca toti romanii intarzie. Si eu aveam pretentia ca, daca intrati aici, descifrati mai usor un mesaj, dar m-am inselat.:)

  4. Adelin are dreptate. E suficient ca 20% din romani sa manace seminte si sa scuipe cojile pe jos si s-a dus dracului imaginea noastra. De fapt nu doar imagine, ca daca am avea curaj i-am pune la punct pe aia 20%. Daca romanii nostri , prea multi din pacate, n-ar asculta manele
    toate panaramele pe care le vedem si auzim zilnic n-ar avea cui sa vanda si ar da faliment. Si mai am exemple.

  5. Pentru ca un mesaj să fie înțeles clar, acest mesaj trebuie să fie clar transmis.

    Credeam că e una dintre primele lecții predate la Jurnalism.

    Probabil mă înșel, probabil că mesajul trebuie cifrat, alambicat, întortocheat, scris într-o cheie cât mai obscură.

    Trebuie să mă declar uluit.

    Revenind la subiect: dacă mesajul spune că ceea ce a făcut respectivul domn Funeriu la respectiva întâlnire este un act de „punctualitate românească”, atunci înțeleg că dumneata, ca autor al textului, declari că românii, ca grup, sunt caracterizați COLECTIV, de lipsa punctualității, de lipsă de respect (pentru un program oficial, de lipsă de respect pentru ceilalți și așa mai departe).

    Enunț cu care sunt în profund dezacord. Și pe care îl consider nedemn de pretenția de jurnalist obiectiv și de bun profesionit pe care o am de la dumneata.

    Iar comportamentul unui om, într-o singură situație dată, într-un singur context cunoscut ar trebui să NU fie suficient pentru nimeni ca să facă judecăți de valoare colective, generale, mai ales când e vorba de etichetări jignitoare.

  6. „Iar comportamentul unui om, într-o singură situație dată, într-un singur context cunoscut ar trebui să NU…”

    Dom’le, matale te faci ca nu-ntelegi!

    Acolo Funeriu nu e om, e ministru. E un inalt demnitar al statului. Daca nici macar punctual nu poa’ sa fie atunci sa demisioneze. Nu e persoana fizica „Daniel Funeriu” de care prea putin imi pasa daca e punctuala, daca are bacalaureatul sau daca vorbeste corect.

    Noi cu Elena Udrea, englezii cu Margaret Thatcher. Spot the difference!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.