Iranul bagă bani în armament, dar nu a uitat nici că, de multe ori, războiul mediatic e mai eficient decât cel convențional. Așa a luat ființă goarna oficială în limba engleză: Press TV. Cu studiouri moderne și aparatură de ultimă generație, televiziunea transmite peste hotare mesajul regimului de la Teheran. Am ajuns la sediul central al Press TV chiar în timpul atacurilor din Gaza. La intrare, ne-a întâmpinat un tip politicos, care ne-a informat că nu avem voie să filmăm nimic. După discuții îndelungate, ne-au lăsat să-l intervievăm pe șeful stației, un tip mic de statură, plin de aere, care din doua-n două minute ne tot spunea cât e el de ocupat cu transmisiunile din Gaza City. În fața camerei, bărbatul a început să acuze marile televiziuni din afara Iranului că nu fac jurnalism ci doar propagandă. Ahaa, am zis. Deci ei fac propagadă vestului sau altor țări din Orientul Mijlociu și dvs. faceți același lucru pentru regimul de la Teheran? Imediat după ce-am întrebat asta, individul a dispărut pur și simplu din fața camerei, făcându-se că se uită la un monitor din redacție, încercând să tragă puțin de timp. S-a întors și mi-a zis că de fapt nu e vorba de propagandă și că fiecare stație mare are propria agendă. Nu mi-am mai pierdut timpul cu acel interviu. Tipul nu cred că și-ar fi putut închipui că, în Occidentul departe de a fi perfect, chiar poți să-i critici pe cei care dețin puterea. În altă ordine de idei, Press TV este o „armă” performantă cu 500 de angajați, 100 de corespondenți externi și un buget anual de 25 de milioane de dolari. Regimul de la Teheran încearcă să împiedice orice știre din vest să ajungă la urechile iranienilor și vrea în schimb să trâmbițeze-n vest doar punctul său de vedere. Destul de previzibil pentru un regim autoritar.

Cel de-al treilea reportaj din Iran e aici.

4 thoughts on “Războiul mediatic”
  1. Adelin, mie mi se pare mai mult decat normal ca Iranul sa nu stea cu mainile in san, mai ales ca am ajuns sa traim intr-o lume in care televiziunile au ajuns sa hotarasca si cand mergem la „umblatoare”. Eu nu cred ca televiziunile occidentale sunt mai breze, ci numai putin mai curvite, fiindu-le mai simplu sa se dea virgine.

    1. Zodrac, Virtualkid, asa e. Unii o fac mai desptept, altii intr-un mod mai rudimentar. Diferenta e ca in vest pe langa propaganda exista si jurnalism, macar din loc in loc, pe cand in tari ca Iran, Siria exista doar gornisti ai regimului. Nici nu poti sa te gandesti ca ai putea avea alta parere decat puterea. E o diferenta zic eu..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.