Se pare că Statele Unite si China au ajuns la un compromis pentru o rezoluție în cazul Phenianului. Potrivit ambasadorului american la ONU, coreeavor fi printre cele mai dure sancțiuni impuse vreodată de Națiunile Unite. Vom afla care sunt acestea spre sfârșit de săptămână. Se pare că sunt legate de diplomații nord coreeni și de transferurile de bani. Foarte interesant e că cel mai important aliat al Phenianului a contribuit la draftul acestei rezoluții. Asta arată îngrijorarea Beijingului, creatorul regimului KIM. Coreea de Nord a anunțat și ea că, dacă vor fi noi sancțiuni, nu va ezita să denunțe armistițiul din 1953. Din punct de vedere juridic, Coreea de Nord și Coreea de Sud sunt încă în război.

P.S. Cineva m-a întrebat pe Facebook ce cred despre vizita la Phenian a lui Dennis Rodman. Mi se pare că celebrul fost jucător de baschet a căzut în plasa lui Kim Jong Un. Orice dictator își dorește astfel de întâlniri pentru spălarea imaginii. The Worm a jucat foarte bine baschet, însă nu pare să aibă prea mulți neuroni. Cum poți să numești „prieten pe viață” un tip pe care abia-l întâlnești și pentru care concetățenii au statutul de animal de companie? Dacă a luat și bani, e și mai grav. Secretarul de stat american l-a descris cel mai bine pe Rodman:  “Dennis Rodman was a great basketball player. And as a diplomat, he is a great basketball player.”

4 thoughts on “Sancțiuni fără precedent”
  1. Oricum Dennis nu stia unde a aterizat ,confunda Coreea de Nord cu aia de Sud..mama lui de gangnam style 🙂 Sau poate a crezut ca daca e denumita Republica Populara Democrata Coreeana zburda democratia pe acolo 🙂

  2. Nu stiu daca a fost neaparat o plasa in care Rodman ar fi cazut. Cel putin nu cred sa fi fost intinsa de dinastia Kim. Oficialii Casei Albe stiau de mult de fanatismul lui Kim Jong Il si a lui Kim Jong Un fata de Chicago Bulls si generatia bad boys a lui Detroit Pistons (echipe la care Rodman a facut cariera) si au incercat inca din anii 90 sa se foloseasca de aspectul asta in relatiile diplomatice cu nord-coreenii. Chiar zilele trecute citeam un articol extrem de interesant despre vizita lui Rodman si despre cum au descoperit americanii legatura dintre diplomatia nord-coreeana si NBA.
    http://www.nknews.org/2013/03/slam-dunk-diplomacy/

    1. Radu, nu e chiar așa. Phenianul vrea să fie contactat direct de Obama si el nu vrea. Kim Jong Un chiar i-a spus lui Rodman ca asta ar vrea, sa fie sunat. Negocierile se duc prin terti, insa Kim vrea să stea de vorba chiar cu cel mare. Nu americani sutn disperați să negocieze, ci e taman invers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.