Zgârie-nori din Phenian

Blocurile acestea înalte și bine luminate sunt din Phenian, capitala nord-coreeană. Unele au peste 40 de etaje. Am observat că erau goale și l-am întrebat pe ghid ce se întâmplă cu ele. Mi-a spus că au fost construite-n mai puțin de un an, dar că nu sunt finisate și de aceea nu s-au dat în folosință. Erau luminate ca în Las Vegas. Noaptea, după ora 23, lumina se stingea. Economie ca pe vremea lui Ceausescu.

17 thoughts on “Zgârie-nori din Phenian

 1. Soleil

  Pun pariu ca dupa seara aia au oprit curentul vreo 4 zile ca sa revina la consumul de dinainte, nu ? 🙂 Joking.

  Da… Nu m-as fi gandit.

  Reply
  1. Adelin Petrisor Post author

   Soleil, nu e exclus. Se zice ca sunt blocuri inalte fara apa curenta. Oamenii aduc cu galeata. Eu am vazut cativa care luau din fantanile arteziene din centru.

   Reply
 2. Timpuri Noi

  Tipic romanesc : sa moara capra vecinului nord coreean.
  Blocurile arata super.
  Si blocurile comuniste construite in anii 1970-1990 in Romania arata foarte bine cu sau fara anvelopare termica. Blocurile sunt si foarte utile pentru un oras mare.
  Adelin tu esti partinitor in reportarea ta din Coreea de Nord, parca lucrezi la CNN sau alta televiziune americana.
  Exista si tari mai sarace din varii motive : Coreea de Nord nu este nici saraca nici bogata.
  Adelin tu reportezi dupa principiul : un coreean de nord bun este un coreean mort.
  Inteleg ca vrei foarte mult sa iti avansezi cariera pe cadavre nord-coreene dar exagerezi. Humanismul tau se apropie de zero si o ia spre negativ.

  Reply
 3. Timpuri Noi

  Coreea de Nord are o problema alimentara.
  SUA are si ea o problema alimentara : obezitatea.
  Care este mai acuta?
  Poate coreenilor le place sa traiasca la limita cu mancarea.
  SUA si Coreea de Sud ar dori sa vada Coreea de nord suferind si mai mult : tipic capitalist (placere din suferinta altora).

  Reply
 4. mihai

  Traii s-o aud si pe-asta: “blocurile comuniste dintre 1970-1990 arata foarte bine”. Ce frumos arata Pantelimonul! Ce superb e Vitanul!
  In Romania in comunism s-a construit dupa reguli urbanistice oarecum europene doar pana in 1977. Ce a urmat dupa aceea, a fost grotesc, cu cateva mici exceptii. Bulevardul “Victoria Socialismului”, inspirat din Coreea de Nord e monstruos. Insa romanilor le place, devreme ce apartamentele alea s-au vandut cu sumele la care s-au vandut, si aveau cea mai mare cautare. Gusturile nu se discuta, dar de-aia imi place mie sa traiesc altundeva in Europa si nu in Romania Coreeana.

  Reply
 5. Valentin Rusu

  Domnule Adelin Petrisor, va marturisesc ca aveti toata stima mea pentru reportajele pa care le faceti! Ultimul, despre Corea de Nord, este intradevar demn de prezentat si de CNN!
  Va pretuiesc munca si profesionalismul de care dati dovada!
  Cu stima,
  Valentin Rusu.

  Reply
 6. Timpuri Noi

  “Bulevardul “Victoria Socialismului”, inspirat din Coreea de Nord e monstruos”

  Monstruos esti tu! Bine ca ai emigrat. Nu avem nevoie de fraieri pe aici.

  Reply
 7. americanu

  :)))) timpuri noi ai fost maxim !!! cum era industria romaneasca e admirabila,magnifica dar lipseste cu desavarsire….fereasca dumnezeu de ce trag oamenii aia,uneori cand incep sa injur Romanica,imi amintesc de coreea de nord,sudan,somalia,afganistan….

  Reply
 8. Anonim

  Stau linga o groapa de gunoi unde inainte a fost construit primul hidroavion romanesc si incep sai invidiez pe nord-coreenii din reportajele tale.

  Reply
 9. Adrian

  Mai trebuia spus că alături de blocurile minunate ale comunismului mai aveai si un loc de muncă sigur, toata lumea avea ce manca și era pachetul complet… repede uitam ceva ce ne-a distrus pentru mult timp…

  Reply
 10. Dudian

  @Timpuri noi – De ce nu te duci tu (de tot) in Coreea de Nord ca acolo sunt numai blocuri din astea cum iti plac tie si bulevarde largi si spatioase, “Victoria Socialismului” e pistol cu apa pe langa ce o sa vezi acolo…pana la urma fiecare trebuie sa traiasca in societatea la care viseaza. Poate or sa-ti dea tovarasii si un apartament intr-una dintre bijuteriile arhitecturale ale Phenianului. Ar fi cool, nu?

  Reply
 11. mihai

  Timpuri Noi, exista si o Romanie Europeana. Si o gasesti aproape in toate orasele Romaniei. Daca te raportezi la modul de viata european si nu nord coreean, poti sa le dibuiesti. Eu traiesc intr-un ciob de Europa din Romania. Din pacate cioburile nu mai pot fi lipite cu usurinta. Din cauza oamenilor “noilor timpuri”.

  Reply
 12. Dana C.

  Mai oameni buni, dupa atata vreme de dat pe net n-ati invatat inca sa recunoasteti un troll ? 🙂

  La subiect : satul lui Potemkin, varianta 2012…ingrozitor.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.