Limba noastră-i o comoară

Completare: Am vorbit cu cei de la Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere, Universitatea București. Se spune corect : SUA fac presiuni. Sursa: Prof. univ. dr. Rodica ZAFIU, șef al Departamentului de Lingvistică și Conf. dr. Oana Murăruș, decan al Facultății de Litere.

evz

10 thoughts on “Limba noastră-i o comoară

 1. dicanel

  Cred, totuși, că se poate face acordul la singular. „SUA este nu știu cum”, „Statele Unite sunt nu știu cum”. Dar, în fine, să ascultăm părerea specialiștilor. Eu am întâlnit o pronunție bizară: SeUA.

  Reply
  1. Adelin Petrisor Post author

   dicanel, eu cred ca, chiar daca folosesti acronimul, faci acordul cu Statele Unite. E o parere. Nu sunt lingvist.

   Reply
 2. Cristina

  Din cate stiu in limba română, toate acronimele primesc genul neutru şi numărul singular…dar este de verificat.

  Reply
  1. Adelin Petrisor Post author

   Cristina, din cate stiu, e vorba despre diferenta dintre acordul gramatical si cel logic. Gramatical ar fi SUA fac… Poate ma insel.

   Reply
   1. Cristina

    Ai dreptate, sunt trei tipuri de acord, gramatical, logic si de contaminare (majoritatea copiilor au mers la teatru). Toate trei sunt acceptate de gramatica romana si sunt corecte in functie de context. In cazul exemplificat de tine cred ca este totusi vorba de acordul logic, SUA, ca tara, face presiuni …nu fiecare stat individual, dar SUA si-au dobandit independenta. Am facut si eu investigatii, nu am dat de profesori universitari dar am surse de incredere din interior 🙂

    Reply
    1. Adelin Petrisor Post author

     Cristina, posibil ca si profesorii universitari si sursele din interior sa greseasca.:) oricum, si daca ar fi o greseala frecventa, are toate sansele sa fie preluata de limba. In curand nu se va mai zice mi-ar placea, ci mi-ar place. Asa cum nu se mai foloseste eu continuu.

     Reply
 3. Anamaria

  Eu imi amintesc din scoala ca varianta corecta aceea cu singular, fiind vorba de SUA, care reprezinta UN stat.
  De ceva timp aud mai des cealalta si nu stiu ce sa mai cred. Incerc sa aflu un raspuns de cand am vazut aceasta postare pe blog…

  Reply
  1. Adelin Petrisor Post author

   Dicanel, Anamaria, eu am intrebat ieri un profesor universitar. Mi-a spus ca e corect SUA fac.

   Reply
 4. Donkeypapuas

  Dar, mai aproape de noi, alt acord maltratat: Bucureştii SUNT…; Piteştii SUNT…; Ploieştii SUNT…
  Iar pentru cei care cred că este greu dă făcut acordul în ceea ce priveşte capitala ţării, aceştia să nu uită că avem un cartier care poartă numele de BUCUREŞII NOI, nu Bucureştiul Nou.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.