Realitatea/RTV- o alegere complicată

Cred că nimeni nu ar vrea să fie acum în pielea unui om din redacția Realității. Angajații trebuie să aleagă cu ce tabără vor merge mai departe. Atmosfera este încărcată, mulți oameni sunt încă nehotărâți. Elan Schwartzenberg le-a dat un email în care i-a asigurat că-și vor primi banii pe 15 octombrie și pe 1 noiembrie se vor muta într-un sediu nou. Sebastian Ghiță este în avantaj. El se plimbă prin redacție, vorbește cu angajații și îi persuadează să semneze demisiile și să treacă pe firma lui, RTV. Ghiță i-a asigurat pe oameni că a și vândut publicitatea pe vreo două luni pentru clona Realității. Potrivit declarațiilor lui, spațiul va fi vândut de firma lui Mihai Craiu și se vor strânge cam 500.000 de euro, bani pentru salarii. Nu toți oamenii s-au grăbit să-l creadă pe Ghiță. În timp ce mai toți operatorii au semnat demisiile, în rândul reporterilor încă sunt mulți care stau în cumpănă. De ce? Pentru că se întreabă cât de repede poate lua Ghiță licența de emisie? Cât de mult vor dura negocierile cu cabliștii pentru includerea noului post tv în pachetul de bază? Nu în ultimul rând, chiar și pe cablu fiind, ce garanții sunt că vor avea audiență? S-ar putea ca nici măcar numele să nu fie RTV. Săptămâna trecută, Sorin Enache mi-a spus că au înregistrat la OSIM și acronimul Realității. În aceste condiții, chiar este greu să faci o alegere. Cei mai mulți încearcă să ghicească cine va câștiga: Realitatea-televiziunea lui Elan sau clona lui Ghiță? Oare câți iau în calcul că s-ar putea alege praful de amândouă?

18 thoughts on “Realitatea/RTV- o alegere complicată

 1. Kamikaze

  Nu vreau sa-mi dau demisia!

  Toti spun la fel, ca nu exista alta solutie, am senzatia ca le-au spalat creierul. Parca cineva le-a introdus un cip si se comporta in consecinta. Fiecare spune ca trebuie s-o faca pentru ca si ceilalti au ales calea demisiei. Nu este un argument. Dar nici nu stiu ce ne asteapta. Apele sunt tulburi.

  Inca o data vreau sa amintesc cat de rau imi pare pentru cele scrise lui Octavian. Am dat dovada de nesabuinta.

  Reply
 2. Turambar

  La inceput a fost Adevarul. Care s-a spart in Adevarul si in Gindul. Rezultatul, inainte sa vina Patriciu sa bage o caruta de bani in primul, sa-l salveze cu DVD-uri si multi multi bani? S-au facut zdrente amindoua: au impartit ratingul pe din doo (vezi Fig. 3, inceputul lui 2005, aici

  http://turambarr.blogspot.com/2011/06/simplu-presa-moare-pentru-ca-merita-sa.html

  Pe urma Catavencu s-a spart in doua, in trei, in bucatzi, in tzandari, si s-a ales praful (nu ca inainte ar fi fost ceva de capul lui, dar totusi).

  Acum Realitatea, la rind in seria victimelor media. Sa le fie tzarina usoara, ca isi merita soarta. Asa sa le ramina numele… 🙁

  Reply
 3. de gustibus

  Sa fie asa de complicat?
  Ma refer la faptul ca toti se feresc sa recunoasca alegerea in sine ca fiind una politica.
  Este vorba despre cei doi poli ai jocului politic. Se lupta pentru a-si subsuma/subjuga/inregimenta unul dintre cei mai eficace vectori de infiltrare in masa in vederea viitoarelor alegeri.
  Analizati si veti observa la cunoscutii dvs. din intreprinderea socialista de stat Realitatea TV ca optiunea coincide, culmea, cu preferinta politica a persoanelor in discutie.
  Restul, insolventa, datorii, majoritari sau nu, durerile facerii, licente, plangeri penale, toate, se vor sterge ca un fum.
  Asta in momentul in care se vor fi decis sortii alegerilor in sine.
  The winner takes all!

  Reply
  1. Adelin Petrisor Post author

   De gustibus, pentru angajati nu are nicio relevanta politica. Ei se gandesc doar la ziua de maine, la cine le va asigura salariul.
   Kamikaze, nu te mai lamenta. Foloseste contactul de la blog sau suna pur si simplu la Antena si cere cu Tavi.

   Reply
 4. de gustibus

  Nu pot sa cred ca cineva din media sustine ca media este fata mare si virgina politic.
  Odata stabilita chestia asta, avem unul din termenii ecuatiei definit.
  Cat mai ramane de aici si pana la a constata ca cei ce formeaza un nucleu sau altul sa se polarizeze SI dupa criteriile politice personale.
  TVR are un crez politic, asa, adus de Aurora Boreala, Antenele sunt opere de binefacere si salvare a speciilor de varani pe cale de disparitie, nimic politic.
  Si as putea continua.
  Se pare ca pe aici se aduna cei care cred ca in fiecare luna vine Mos Craciun cu sacul cu plicuri si le distribuie pe la caserii…
  Ciudat.

  Reply
  1. Adelin Petrisor Post author

   De gustibus, vorbeam de angajati, prietene, de muncitori… Nu ei fac politici editoriale. Nu ei discuta cu marimile tarii.

   Reply
 5. Kamikaze

  Numai in pielea noastra sa nu fii acum!
  “Corabia Realitatea TV” se scufunda precum Titanicul, iar apele sunt tulburi, nu neaparat inghetate.Probabil ca vor fi multi morti si putini supravietuitori. Cei care totusi vor reusi sa iasa la suprafata vor fi zombi, morti dar vii.
  Nici daca dam in bobi sau fierbem sobolani nu cred ca vom reusi sa oprim caderea. Mai ramane sa intrebam pestisorul de aur sau sa consultam globul de cristal poate ne aflam viitorul.

  Reply
 6. de gustibus

  Adelin, e limpede. Vorbim fiecare la capatul altei macaroane.
  Tu faci referire in mod absolut explicabil la pozitia angajatilor fata de politica editoriala.
  Eu fac vorbire strict despre crezul politic al angajatului, luat in modul. Cei care trag spre opozitie adera la o factiune, cei ce au aprehensiuni politice spre putere se polarizeaza spre cealalta factiune.
  Desigur, ca numitor comun este faptul ca sunt pe un front deschis intr-un razboi care nu este al lor.

  Reply
 7. de gustibus

  @Kamikaze.
  Ma jenez când văd cât eşti de “la obiect”. Nu laşi loc de ezitări şi, culmea, mai ai şi dreptate.
  Am şi eu o întrebare:
  – da’ cu peştişoru’ violet au încercat?
  Poate iese ceva. Că în alte situaţii a funcţionat.

  Reply
 8. George

  Schwarzenberg si Ghita au asi in maneca, dar nici unul pe toti. daca unul din ei va reusi sa tina echipa de acolo unita, va castiga. dar va fi greu, pentru ca nici unul nu este de incredere. pacat, caci Realitatea chiar avea o echipa puternica de jurnalisti:(

  Reply
 9. mimo

  mie mi se pare ca situatia e foarte simpla, chiar si pt angajatii realitatea media. ghita e un infractor care vrea sa fure ce nu-i al lui si ca orice infractor promite mai departe ca va oferi ce nu are. de fapt in momentul asta nu are absolut nimic. minte ca are licenta, dar de fapt nu spune cum a obtinut-o si prin ce societate o detine, daca o detine. dar cel mai important NU are DISTRIBUTIE pentru o eventuala televiziune noua de stiri. trebuie sa fii imbecil sa crezi ca ghita o sa semneze peste noapte cu RCSu pentru distributia unei noi televiziuni de stiri, in conditiile in care RCS isi pregateste propria televiziune de stiri. Asta ca sa dau numai un exemplu. Pe de alta parte Realitatea Media are semnate contractele de distributie cu cablistii pana anul viitor. Elan poate sa se dea cu Realitatea TV cel putin un an linistit. Ca nu mai e Zaharia, Cretuleasca sau Popa la Realiatea Media e fix zero barat. Nimeni nu e de neinlocuit cu atat mai putin pe foamea asta in presa. Deci nu e nicio alegere de facut. In momentul asta Ghita nu are nimic de oferit. Restul sunt vorbe, declaratii, promisiuni, sedinte, fictiune buna pt un film de categoria a treia.

  Reply
 10. Kamikaze

  Deja sunt oameni care regreta ca si-au dat demisia. Cei care au rezistat tentatiei au mari dubii. Au aflat intre timp ca nu sunt chiar atat de multi cei care au renuntat. Desi li s-a spus ca TOTI au semnat.
  “Batalia” se duce pe holuri si la tigara.

  Inchei intr-o nota umoristica: atat pentru moment, va dam alte informatii pe masura ce le vom avea in jurnalele urmatoare.

  Ce stie romanu’ cel mai bine sa faca? Haz de necaz! Iata si gluma:
  -La ce statie cobori de la 1 noiembrie?

  Reply
 11. de gustibus

  Hai sa le luam pe rand.
  Succint:
  – Elan nu este proprietarul legal, parte din banii pe Realitatea TV sunt in cont escrow si se judeca pe ei
  – Elan nu a investit nimic in toata afacerea asta si este dator cu salariile angajatilor, are doar drepturi in virtutea celor ce se angajeaza sa le faca.
  – Ghita NU este proprietar, el doar a investit bani in contractul cu Coressi pentru contractul pe spatiu, probabil si in ceva aparatura
  – Ghita nu mai este manager la Realitatea TV dar asta inseamna ca Realitatea TV ii datoreaza lui Ghita si milionanele de euro ce erau trecute la despagubiri in contractul de management la clauze de intrerupere unilaterala – asta il situeaza pe Ghita, volens nolens in poll position printre creditorii firmei Realitatea, undeva mult peste 55%.
  Daca se “rupe apa” tot Ghita va avea putere de decizie pe cioburile ce raman.
  Restul sunt discutii fara fundament legal.
  Susoteli pe holuri, la o cafea si la o tigara.
  La Kantina.

  Reply
 12. de gustibus

  De vazut, pentru ca neclaritatile din presa vin in urma neclaritatilor din documente.
  Elan sustine ca la mama dreaq’ acolo, este Unic si Apropitar si Admin si de toate la Realitatea TV pe care a cumparat-o.
  Dar tot el, inca mahmur, zice prin presa ca banii pentru chestia la care este el apropitar se afla in conturi escrow, deci vanzatorul, SOV, inca nu a primit banii. Si ca ar fi inca discutii la nivel de avocati.
  Pai nu e clar ca odata tranzactia neconsumata Elan este just dust in the wind?
  Pe de alta parte, tot Elan cade prost in toata chestia pentru ca denuntand unilateral contractul de management cu Asesoft, ar trebui sa suporte consecintele prevederilor contractuale, nu tocmai blande. Si aici nu mai tine cu conturile escrow/escroc sau cum or fi ele. Pe la Ploiesti e cu “banu jos” frate.
  Nici cu Ghita nu este prea clar.
  Cand a preluat managementul a actionat pompieristic si a rezolvat cumva problema chiriei postului platind cumva spre Coressi printr-un nou contract. Acum, un supra-contract de supra-inchiriere emanand de la acelasi proprietar nu prea ar fi cuser, ca sa fiu pe limba lui Elan. Dar daca Ghita a preluat cumva creanta, atunci sa vezi scantei prin justitie, ca devine super-creditor al Realitatii.
  Si Elan fuge din vechiul sediu nu de Ghita, nu de dragul angajatilor, fuge de datoriile la chirie pe care le-a cumparat de la Vantu. Vantu bate moderat, la el acasa si rade in barba de cum i-a impachetat pe toti.
  Ca de fapt acum Elan fuge clar de Ghita. Are doua debite fierbinti in directia aia. Chiria si prevederile contractului de management in caz de denuntare unilaterala, cum ziceam.
  La mijloc, anagajatii.
  Deasupra, umbrela polului politic ce se si vede deja in pozitie de castigator in 2011.
  Poate da, poate nu.
  Si atunci abia se sparge tot buboiul asta. Iar infectia se va intinde in toata media.
  Colac peste pupaza, ridicand presul, EVZ, da de alt gunoi, Deleanu/Caciula/Rovigo, ex contrainformatii, sef si prieten al motanului cu antene. La astia cica s-ar fi dus Ghita la un moment dat pentru consiliere si ajutor.
  Fratilor, noi cu cine votam?
  Chestia cu Rovigo si domnul ex-CI pune totul in alta lumina si de aceea am reluat filmul, pentru coerenta. In mod cert unii care au comentat aici nu au citit toate sursele.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.