Spectrul războiului civil

Situația din Egipt e pe muchie de cuțit. O țară de peste 80 de milioane de oameni este în pragul războiului civil. Armata trebuie să vegheze ca susținătorii proaspăt debarcatului Morsi să nu se măcelărească cu cei care au făcut posibilă schimbarea nedemocratică, Egiptdar convenabilă pentru vest. Au apărut deja informații potrivit cărora armata egipteană nu a “vibrat” la apelurile sutelor de mii de demonstranți care au cerut plecarea lui Morsi. Nu! Se pare că generalii egipteni pregătiseră lovitura de stat cam cu vreo săptămână înainte de startul manifestațiilor. Oricum, pacea atârnă de-un fir de păr. În urmă cu doi ani, am stat aproape două săptămână pe străzile de lângă Tahrir, atunci când susținătorii lui Mubarak îi vânau pe protestatari. Am văzut cum oamenii erau fie tocați mărunt cu maceta, fie aveau capetele zdrobite cu bâte. Nici nu vreau să-mi imaginez cum ar fi ca armata să scape hățurile și islamiștii să stea față-n față cu cei care au făcut posibilă debarcarea lui Morsi.

4 thoughts on “Spectrul războiului civil

 1. Donkeypapuas

  Joia ce a trecut măreţele noastre televiziuni (sau apropape toate) prezentau, în stil triumfalist, cum milioane de egipteni au ieşit pe străzi bucurându-se de demiterea lui Morsi. Mă frecam la ochi pentru că, în acelaşi timp, televiziunile străine (CNN, TV5, Rai, BBC şi CCTV) spuneau că Egiptul este în pragul războiului civil şi că, în acelaşi timp cu prezenţa demonstraţiilor anti-Morsi, alte milioane de egipteni erau pe străzi pentru a-l susţine pe preşedintele lor ales. A! Şi toate aceste posturi străine prezentau evenimentele drept “coup d’etat”.

  Reply
 2. dan ionut

  Adelin, spectrul asta cred ca este foarte bine prins in filmuletul asta:

  http://adevarul.ro/international/in-lume/video-opozanti-morsi-aruncati-cladire-cinci-etaje-sustinatorii-presedintelui-mazilit-1_51da819bc7b855ff5616014a/index.html

  Am o cunostiinta , sirian, si am incercat sa inteleg conflictul lor; cred ca tine de intunecarea mintilor din cauza religiei si, desi e o problema interna a lor, nu trebuie ignorat de ce sunt in stare creierele infierbantate ale unor primitivi.

  Reply
 3. radu

  schema clasica verificata cu rezultate notabile oriunde este aplicata: “revolutie” televizata (facebook,twiter) plecata de la un incident “fara legatura”, reactiunea (mosierii,taranistii,ungurii,musulmanii), manifestatii piata universitatii,tahrir ,etc ,armata,sri se pune la dispozitia poporului, dar la sfarsit tot un ion iliescu e sef

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.