Cazul Teo Peter m-a enervat cumplit. Ca filoamerican, am fost jignit de modul laș în care au acționat diplomații americani. Imediat după accident, l-au scos din țară pe pușcașul marin care l-a omorât pe Teo, de parcă românii s-ar fi pregătit să-l răpească și să-l tortureze. Ulterior, au oferit familiei despăgubiri de 30.000 de dolari. Bombastic, Traian Băsescu a declarat că nu permite el așa ceva. Mușchii prezidențiali ne-au fost arătați doar nouă, nu și americanilor. Pînă la urmă Băsescu a permis, că nu prea putea să-l supere pe Marele licurici… Justiția militară americană a dovedit că poate fi fără milă. Pușcașul a fost pedepsit exemplar, la fel cum ar fi fost dacă s-ar fi prezentat nebărbierit la apelul de dimineață. Cam ăsta a fost episodul cu accidentele provocate de diplomații americani. Rușii s-au gândit că trebuie să echilibreze situația și Alexander Evciukov ( secretar I al Ambasadei Federației Ruse) a făcut praf o studentă de 19 ani. Am fost mirat de modul în care diplomații de la răsărit au reacționat după accident. Consulul rus mi-a dat fără probleme un interviu telefonic, a cerut scuze familiei fetei, a spus că nu se pune problema ca diplomatul să fie trimis, pe ușa din dos, acasă. Sigur, lucrurile acestea nu o vor face pe tânără să se simtă mai bine, dar reprezintă puțin mai mult decât flitul pe care americanii l-au dat opiniei publice românești în cazul Teo Peter. Nu cred că Alexander Evciukov va plăti pentru accident. Va invoca în continuare Convenția de la Viena din ’61 si va scăpa. Filorușii vor avea însă acum argumente și vor putea spune că vecinii de la răsărit calcă mai cu stil decât prietenii noștri de peste ocean.

sursa foto: digi24.ro

Vezi și: Cu ambasadorul pe interzis

11 thoughts on “Călcați de americani și ruși”
 1. Realitatea e ca din pacate , pe strazile Romaniei se mai si moare , acum ca soferul e american sau rus , mi se pare irelevant , odata faptul consumat nu se mai poate face nimic ! Sper sa-si revina biata fata , am vazut imaginile insa si mi se pare de bun simt si din partea pietonului sa-ti arunci ochii inainte de a pune piciorul in strada , in stanga si-n dreapta si nu sa mergi ca si cand ai avea ochelari de cal ! Sunt curios daca rusii vor plati ceva sau daca nu cumva se vor limita la acest interviu telefonic de curtoazie !

  1. Ba da, se poate aplica legea, astfel incat soferul inconstient care a lovit fata pe trecerea de pietoni sa nu mai poata lovi pre acurand si alte persoane.
   Poate ca si pietonii trebuie sa fie mai atenti, dar pana una alta au dreptul si prioritate la trecerea de pietoni, asa ca vina apartine integral soferului.
   Oare la fel gandeai daca cea lovita era fiica, mama sau sora ta?

   1. Da, argumentul ca trebuie sa casti ochii chiar si pe trecere de pietoni fiind e cumplit! Cand aveti timp dati o fuguta va rog pina la capitala Uniunii Ioropeene sa vedeti ce miserupisti umbla pe trecerea de pietoni si in special „generatia mutanta cu boxele in urechi si nu vedi- n-audi”! Si aici regula e clara : ai faultat pe trecerea de pieton ca sofer? Esti vinovat ca lumina zilei de clar! Si nu e relevanta natia d-le Vatamanu cat felul in care au rezolvat situatiunea in cauza cele doua persoane si cele doua servicii diplomatice…Si asta face diferenta mai ales ca se stie ca sovieticii, asta pardon rusii nu ni-s pretini asa cum ne tot dam in stamba cu les americains!

 2. Ok. Adelin, cu maxim respect cred ca nu ai asezat problema pe foaie in mod corect. In primul rand el este un cetatean, care din graba sau neatentie a lovit un pieton, pe trecerea de pietoni. In mod normal el trebuie sa plateasca pt fapta lui, la fel ca orice cetatean care comite o fapta asmanatoare. Dar el este diplomat. Lucru care schimba situatia, dar nu atat de mult. Sunt convins ca va fii pedepsit si ca va avea de tras de pe urma acestei intamplari nefericite, si ca asta nu inseamna ca este un ticalos si un nemernic. Inseamna doar ca a gresit. Nu cred insa in ideea ca suntem calcati si de unii si de altii. Stiu un mega caz, la fel ca toata tara in care un om a omorat 3 oameni, in cu totul alte conditii. Guess what?! E inca liber. Si ca el mai sunt multi, frate, multi. Deci, ca sa inchei azi, cred ca titlul ce mai bun era:”Dupa ce ne-am calcat ani de zile unii pe altii, americanii si rusii ne urmeaza exemplul”.Seara faina.

  1. tikka, omul despre care vorbesti, a aparut macar in fata unei instante. Poate ca esti de acord cu decizia judecatorului, poate ca te revoltă, dar acel roman a fost trimis în judecată. Imunitatea nu-i împiedică pe diplomați să fie măcar judecați în țările lor pentru greșelile din România.

   1. Stii ce-a zis sefu de gara de la statia Pielesti, cand a oprit trenul militar american acolo? A zis asa: „Astia cred ca fac ce vor aici, de cand a murit tovarasu Ceausescu nu ne mai respecta”. Trist, dar adevarat.

 3. Un filoamerican calcat cu masina de un american e mai mult decit interesant. Rusul nu a calcat un filorus, deci rusii sint mai destepti decit americanii.

 4. Adelin, asa este. Unul a aparut in fata unei instante, celalalt, asa cum era previzibil a plecat, (adica asa ziceau la stiri aseara pe la 19.00) si sunt destul de convins ca va scapa basma curata.Si cred ca e foarte nedrept ca el sa fie judecat altundeva decat in tara unde a comis-o. Ce vreau eu sa spun este ca sunt convins ca ambii regreta nenorocirile, dar totusi intr-un fel ciudat ei plutesc deasupra legii, unul din ei fiind diplomat,iar finalul este asemanator in ambele cazuri: libertatea.
  Apoi nu stiu daca sa ma revolt sau nu. Voluntariez in cateva penitenciare din Ardeal de vreo 10 ani imediat. Cam stiu ce viata este acolo, nu doresc nimanui, chiar nimanui. Dar legea e lege pt toata lumea, vedeta, diplomat sau om de rand. Multumesc.

 5. Mi se pare că ne revoltăm prea ușor la cazuri spectaculoase (vai, un străin ne omoară pe noi, românii) și prea greu la cazuri în care românii omoară românii. Cazurile nu sunt mai importante doar pentru că sunt mai rare. Probabil că dacă diplomatii omorau zilnic români, ne revoltam când un român omora un român. Nu interesează pe nimeni câți milițieni omoară români fiind rupți de beți la volan, când procurori omoară români fiind rupți de beți la volan, câți nistorești spulberă motocicliști etc, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.